Перспективи на служение и развитие

 

Перспективите на храм "Св. Николай" се свързват с човешкия и материалния ресурс, който може да има успех само ако всяка дейност на църквата се осъществява в името на Бога и на хората. Служението - богослужбите, светите тайнства, дяконията, учителната дейност - това е мисия на църквата в името на Бога и на хората. Само с Божията помощ може едно човешко дело да има успех. Но ако сам човек не си помогне, то Бог насила няма да му помогне. Поради това църковните настоятели на храмовете усилено работят за благопреуспяването на църквите, на богослужбите в тях, на църковно-социалната и учителната дейност, като търсят начини за осигуряване на необходимия човешки и материален ресурс.

Митрополит Григорий и двама от иподяконите от Неделното училище по време на светата литургия

Така и предстоятелят на храм "Св. Николай", протоиерей Славчо Иванов, църковните настоятели и активните енориаши мислят за бъдещето на храма и на енорията. Броят на хората, посещаващи редовно църквата, постоянно се увеличава. Особено радващ е фактът, че се увеличава числото на младите хора. От 3-4 млади хора, посещаващи богослуженията през неделите през предходните две-три години, днес около 20-25 младежи редовно идват всяка неделя на литургия и след нея обикновено се събират за скромна почерпка на кафе и чай и разговори на църковна тематика в някое заведение поради липса на църковна трапезария около храма. А живото християнско общение, което още е облъхано от току-що свършилата литургия, най-пълноценно може да бъде съхранено в задушевна обстановка край храма, а не в друго заведение. Ето защо един от приоритетите на църковното настоятелство е да се осигури минимална материална база в прихрамовото пространство, което да позволи да се развива по-пълноценен енорийски живот.

Като важно начинание в тази насока е изграждането на Православния просветен център "Св. Николай". Неговият проект бе изготвен от Великотърновски архитекти, бе одобрен от местната общинска администрация и се започна търсенето на средства за неговата реализация. Отец Славчо успя с голям труд да осигури част от материалите за строежа, но липсваха пари за заплати и други строителни и транспортни дейности. През есента на 2000 г. този проект получи една солидна начална подкрепа и скорост с даряването от фондация "Бъдеще за България" на средства, които дадоха основание да се започне строежът и да се търсят още средства за неговото завършване. Лично председателката на фондацията, г-жа Елена Костова, с голяма любов и загриженост следи изпълнението на проекта, което неимоверно ще подпомогне именно децата на България, за което така усилено работи представляваната от нея фондация. Ето защо и църковното настоятелство на храм "Св. Николай" имаше голямата надежда, че този център ще укрепи още повече работата с Неделното училище и с младите хора. И тези надежди бяха оправдани: през есента на 2001 г. центърът бе построен в груб строеж, а в навечерието на откриването му - Въведение Богородично, 2005 г. - бе напълно завършен и прие ученици и родители на тържественото откриване.

Друга важна перспективна дейност на храма е утвърждаването на православния опит в енорията. Гостуването в "Св. Николай" на православни християни от други епархии в страната и от други православни страни и обмяната на опит между учителите по вероучение се смята за важен етап в това утвърждаване. Представители на храма съответно трябва да осъществяват поклоннически пътувания до други епархии у нас и в други православни страни, където да получат непосредствени впечатления и опит от тамошния начин на енорийска църковна катехизация и православен живот. Църковници от храма и деца от Неделното училище посетиха вече Калоферския манастир, Батошевските мъжки и женски манастири, Църквата "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали, църквата "Св. Троица" в Свищов, осъществяват се всяка есен пътувания до Кръстова гора, и т.н. През 1999 г. на храма гостуваха 10 деца от Минск, които същевременно взеха участие и в детския летен православен лагер в Дряновския манастир. Само участниците в този международен лагер могат да споделят ценния опит, придобит от съвместното общуване. А през март 2001 г. детският хор при Неделното училище гостува на Българската общност в Прага и взе участие в тържествата по случай Националния празник на България 3 март чрез участие в богослуженията в православния храм "Св. Димитър Солунски". Ето защо и в бъдеще храм "Св. Николай" ще се стреми да разширява обмяната на православен енорийски живот с представители от други места. За целта ще са необходими нови средства и още по-усилена работа от страна на църковното настоятелство и на християните, помагащи в отделните дейности на църквата.